image

De Info Flash van jouw apotheker

Waarom lukt het mij niet om te stoppen met roken?

De reden is eenvoudig: nicotine is een drug. We leggen je uit waarom jouw pogingen mislukten en helpen je een methode vinden die bij jou past.

1. Door gebrek aan motivatie

De sociale en medische druk, de smeekbeden van je omgeving… Ondanks alles vind je maar niet de moed om te stoppen met je verslaving. Het probleem is dat het je niet zal lukken als je alleen maar wil stoppen om anderen een plezier te doen. De beslissing moet van jou komen. De belangrijkste reden betreft natuurlijk jouw gezondheid. Tabak doodt en tast alle organen aan, niet alleen je longen. We moeten er waarschijnlijk geen tekeningetje bij maken...

Andere redenen om te stoppen

Voor je (toekomstige) baby.

Omwille van je budget.

A rato van één pakje per dag kost je verslaving jou jaarlijks € 2.500. Stel je voor wat je allemaal met dat geld zou kunnen doen…

Om esthetische redenen. Vale teint, rimpels, vlekken op de tanden, vergeelde nagels…

Om je sportprestaties te verbeteren. Want je ademt gemakkelijker.

Geen sigarettengeurtjes meer in je huis en auto.

Omwille van je omgeving.

Voor onze planeet.

De keuze van Multipharma

Alvorens we gaan werken aan je motivatie, zijn er alvast enkele tijdelijke oplossingen om de schade te beperken:

Slijmoplossend

image

Rokerssiroop – Herbalgem

De toxische substanties in tabak bevuilen de luchtwegen. Alantwortel, malrovekruid, goudsbloem, weegbree, hazelaar en essentiële olie van eucalyptus helpen de luchtwegen vrij te maken.

Ontgeelt

image

Antivlekken tandpasta voor rokers – Clinomyn

Deze tandpasta op basis van calciumcarbonaat heeft een licht schurende werking en bevat een bleekmakend pigment dat de hardnekkige aanslag van nicotine en tabak verwijdert. Zijn sterke muntaroma zorgt voor een frisse adem.

Ontdek onze Stop Smoking Coaching

image

2. Door verslaving

Tabak is een drug, net zoals alcohol, heroïne en cocaïne. We spreken van verslaving wanneer je tussen twee sigaretten een gevoel van gemis ervaart of wanneer je niet echt meer plezier beleeft aan roken. De schuldige zijn de nicotine, een alcaloïde die van nature aanwezig is in tabaksbladeren, en andere chemische componenten zoals ammoniak, die het verslavend effect van nicotine versterkt. Dit leidt niet alleen tot een lichamelijke verslaving, het kaapt ook je hersenen en je gedrag. Vandaar ook het risico op hervallen.

3 soorten verslaving

Lichamelijk

Nicotine is een neurotoxisch vergif dat zich vastzet in de hersenen en dopamine, adrenaline, serotonine, bèta-endorfine en vasopressine laat vrijkomen. Dit shot in de hersenen creëert een prettig gevoel, wat dan weer leidt tot fysieke afhankelijkheid. Het goede nieuws? Je kan er in slechts enkele dagen van afkicken. Maar opgelet: bruusk stoppen kan ontwenningsverschijnselen met zich meebrengen, zoals geïrriteerdheid, angst en hoofdpijn. Kies daarom voor een goede begeleiding.

Psychologisch

Wie verslaafd is aan tabak kan zich moeilijk een leven zonder voorstellen. Een sigaret is voor rokers een soort verlengstuk van henzelf, het maakt deel uit van hun leven als volwassene en boost hun zelfvertrouwen. Bij de minste gelegenheid steken ze een sigaret op: om na te denken, te ontspannen, om zichzelf een houding te geven… Rokers hebben tussen 6 tot 12 maanden nodig om mentaal afscheid te nemen van hun verslaving.

Het gedrag

Naast fysieke en psychologische afhankelijkheid heeft roken ook een sterke impact op het gedrag. Het beïnvloedt alle rituelen en gewoontes waaruit ons dagelijks leven bestaat. Roken wordt een reflex, een spontane handeling zonder erbij na te denken. Bij het aperitief, na de maaltijd, tijdens een pauze met collega’s… Om van de verslaving af te raken, moeten we nieuwe routines en gewoontes in de plaats stellen, zoals kauwgom kauwen, de handen bezighouden met een voorwerp…

De keuze van Multipharma

SOS Spray

image

Aromastop Instantspray – Pranarôm

Deze meeneembare spray kalmeert en mildert de zin om te roken. Zijn geheime formule? Een combinatie van biologische essentiële oliën van copaïba, zwarte peper, Eucalyptus radiata en groene munt. Niet gebruiken tijdens de zwangerschap of borstvoeding.

Een recent onderzoek toont aan dat stoppen met roken helpt tegen depressie. Van meer dan 3.000 gevolgde rokers, ervaarde 66% van de personen met een depressie die gestopt waren met roken, een verbetering van hun mentale gezondheid

(Cancer Research UK 2017)

3. Omdat ik nog niet de goede methode heb gevonden

Je mag dan nog zoveel wilskracht hebben, je weg naar een leven zonder tabak ligt bezaaid met hinderlagen en verleiding. Laat je niet ontmoedigen door je mislukte pogingen, integendeel, ze kunnen je extra motiveren. Zo trek je lessen uit je vergissingen en wapen je jezelf voor een volgende poging. Wil je dat je volgende poging de goede is? Ontdek hier de methode die het best bij jou past, op de korte, middellange en lange termijn.

Kies jouw methode

Nicotinevervangers

Geneesmiddelen op voorschrift

Om te voorkomen dat ontwenningsverschijnselen je opnieuw doen hervallen, kan je de nicotine in een sigaret vervangen door medicinale nicotine. Zo kan je je bevrijden van je fysieke verslaving en geleidelijk de dosissen verminderen. Deze oplossing is zonder voorschrift verkrijgbaar bij jouw apotheek en bestaat in de vorm van patches, kauwgom, tabletten of mondspray. Vraag om raad aan je huisarts of apotheker om te weten met welke dosis nicotine je best begint en of er geen contra-indicaties zijn voor jou.

Voor zware rokers bestaan er twee geneesmiddelen op voorschrift. Ze worden onder bepaalde voorwaarden terugbetaald door het ziekenfonds.

Champix® hecht zich aan de nicotinereceptoren in de hersenen en vermindert je behoefte aan nicotine. Dankzij zijn actieve bestanddeel (varenicline) krijg je geen beloningseffect meer waardoor je minder makkelijk hervalt. De behandeling duurt 1 tot 3 maanden.

Zyban® (bupropion) is een antidepressivum dat zware rokers helpt om van de sigaretten af te blijven. Het gebruik van dit middel is beperkt omdat het bijwerkingen veroorzaakt en niet mag gecombineerd worden met sommige andere geneesmiddelen. De behandeling duurt twee maanden en dient te gebeuren onder toezicht van je huisarts.

De Allen Car methode

Acupunctuur en medische hypnose

De e-sigaret

Deze methode, die populair werd door het boek “Stoppen met roken: snel, gemakkelijk en doeltreffend”, richt zich op het herprogrammeren van je hersenen. Het basisprincipe? Hoe beter je de verslavingsmechanismen en het effect van nicotine op je hersenen begrijpt, hoe minder je zin zal hebben om te roken. Het boek kan je helpen als je van plan bent om in je eentje te stoppen, maar er bestaan ook ondersteuningsgroepen die je helpen stoppen met roken. Indien begeleid door een tabakoloog en onder bepaalde voorwaarden wordt jouw lidmaatschap terugbetaald.

De doeltreffendheid van deze twee alternatieve methodes zijn niet wetenschappelijk bewezen. Placebo of niet, veel mensen zijn overtuigd dat ze helpen bij het stoppen met roken. Zo zou acupunctuur een invloed hebben op het endorfinegehalte in de hersenen en hierdoor de zin om te roken alsook de ontwenningsverschijnselen verminderen. Medische hypnose zou dan weer een manier zijn om te communiceren met het onderbewustzijn en de wilskracht versterken om te stoppen met roken. Zin om te proberen? Doe dan een beroep op een professional. Sommige tabakologen zijn eveneens hypnotherapeuten.

Ook de elektronische sigaret kan helpen bij het stoppen met roken. De e-sigaret produceert damp die geïnhaleerd kan worden. De gebruikte vloeistoffen bevatten verschillende smaakstoffen (waaronder die van tabak) waarin al dan niet nicotine is opgelost. Net zoals bij nicotinevervangers kan je de dosissen geleidelijk verminderen tot je helemaal zonder kan. Enige waakzaamheid is echter geboden omdat men nog niet alle schadelijke langetermijneffecten kent die verbonden zijn aan de e-sigaret. Het gebruik is hoe dan ook afgeraden aan kinderen en tieners. Het kan namelijk aanzetten tot de consumptie van nicotine, zelfs als de e-sigaret geen nicotine bevat.

5 tot 6

Het aantal mislukte pogingen voor men definitief stopt met roken.

(Tabakstop)

2.740

Rokers geven jaarlijks gemiddeld € 2.740 uit aan de aankoop van sigaretten.

(Stichting tegen kanker)

3-5

De onbedwingbare drang om te roken verdwijnt vanzelf na 3 tot 5 minuten. Volhouden dus!

Advies nodig? Op zoek naar een product?

Afspraak over 2 weken!

Volg ons op: