image

De Info Flash van jouw apotheker

Examens: hoe kan je je tiener(s) een extra duwtje in de rug geven?

Of hij nu in het middelbaar zit of zijn master doet, je wil het beste voor je kind, vooral in de examenperiode. Zoals een echte sportcoach besteed je veel aandacht aan zijn voeding en zijn fysieke conditie. En die extra natuurlijke boost, die vind je bij Multipharma.

1. Stimuleer zijn geheugen en concentratievermogen

Opdat de zenuwcellen van je student op volle toeren zouden draaien, hebben zijn hersenen extra zuurstof en energie nodig. Door zijn geheugen en concentratievermogen te bevorderen, kan hij de leerstof makkelijker verwerken. Op voorwaarde natuurlijk dat hij zich niet verkijkt op het volume van de leerstof…

Ons actieplan

Verse lucht

20% van de zuurstof die onze longen inademen, gaat naar onze hersenen. Zonder zuurstof werken de cellen trager. Bovendien heeft het geen zin om uren en uren over je syllabus gebogen te zitten, want het concentratievermogen reikt zelden verder dan 50 minuten. Door maar steeds aan je stoel te blijven plakken, stijgt de vermoeidheid en dus het aantal uren dat je moet blokken. Gaat het concentratievermogen van je student achteruit? Laat hem dan 5 tot 10 minuten pauze nemen of, beter nog, laat hem een luchtje te scheppen. Ook sporten helpt! Een hogere hartslag bevordert de zuurstoftoevoer naar de hersenen.

De juiste brandstof

Ook een evenwichtige voeding helpt de hersencellen optimaal te functioneren. Niet eenvoudig natuurlijk, als je weet wat je tiener soms allemaal achter de kiezen steekt. Het innemen van de juiste voedingssupplementen draagt niet alleen bij tot een goede werking van het lichaam, ze bevorderen ook het geheugen en het concentratievermogen. Planten zoals ginseng, gingko biloba en guarana stimuleren hun intellectueel vermogen en hun energie. Omdat sommige planten bijwerkingen kunnen hebben, vraag je best eerst raad aan jouw apotheker. Ook minerale zouten zoals omega-3 en zee-peptiden hebben een stimulerend effect op de hersenactiviteit en de tonus. Ze bestaan onder de vorm van voedingssupplementen, theeën, kruidentheeën of dranken. In onze apotheken vind je een breed en gevarieerd aanbod.

De keuze van Multipharma

Op basis van ginkgo biloba

image

Focus – Cogniton

De ginkgo biloba, ook wel de ‘geheugenboom’ genoemd, is een natuurlijk ingrediënt dat de circulatie ondersteunt. Hierdoor heeft het een gunstige werking op het geheugen, het concentratievermogen en de waakzaamheid.

Speciaal voor de blok

image

MetaStudent – Metagenics

Dit voedingssupplement is speciaal ontwikkeld voor studenten: het boost de energie en vitaliteit, versterkt de immuniteit, scherpt het geheugen aan en vermindert stress. Hij bevat onder andere vitamine B en D, zink en magnesium.

Compleet

image

Intellect – Biocure

Deze combinatie van vitaminen B, ijzer, Siberische ginseng en guarana ondersteunt de intellectuele functies door de concentratie en de aandacht te bevorderen. Verlicht ook kortstondige stress.

Leermoeilijkheden en problemen met het geheugen, het denkvermogen en de concentratie kunnen ook te wijten zijn aan een zinktekort.

2. Verminder stress

Schrik om niet mee te zijn, om in tijdnood te raken of om de leerstof te vergeten… De examenperiode zorgt voor tal van stressfactoren. En vaak leiden ze tot een vicieuze cirkel: hoe meer stress, hoe meer men de controle dreigt te verliezen… en dus hoe verlammender het effect van stress. Tenzij jouw student alles mooi onder controle heeft en het hoofd koel houdt, is er een grote kans dat zijn stressniveau zal stijgen (en dus ook het jouwe) naargelang de examens dichterbij komen. In dit geval kunnen fytotherapie en aromatherapie een handig hulpmiddel zijn… Denk eraan: stress is besmettelijk.

Een natuurlijk duwtje in de rug

Met fytotherapie

De natuur zit vol planten met anti-stresserende effecten, zoals de zogenaamde “adaptogenen”. Deze helpen het lichaam het hoofd te bieden aan stresserende situaties. De meest gekende zijn rozewortel, ginseng en Siberische ginseng. Andere planten staan bekend om hun anti-stresserende werking of helpen de gevolgen van stress onder controle te houden. Hiertoe rekenen we onder meer valeriaanwortel (helpt om te ontspannen en te slapen), meidoornbloemen, -wortels en -twijgen (tegen benauwdheid ten gevolge van stress). Je vindt allemaal ze bij je Multipharma-apotheker, zowel in de vorm van kruidentheeën als in voedingssupplementen.

Met aromatherapie

Bij stress gaat heel ons lichaam in alarmfase. Het hart gaat tekeer, we krijgen ademhalings- en concentratieproblemen, en onze darmen protesteren. Bepaalde essentiële oliën (plantenextracten) bevatten moleculen die inwerken op het zenuwstelsel. Door deze te inhaleren of in te masseren, voel je bijna meteen een ontspannend effect. De meest gekende zijn lavendel, Roomse kamille, oranjeboomblad en laurier. Deze laatste zorgt voor psychische ondersteuning, bevordert de helderheid van geest en stimuleert de moed als je voor uitdagingen staat. Ideaal dus om examens het hoofd te bieden! En omdat eendracht macht maakt, kan je bij Multipharma terecht voor een breed aanbod van essentiële oliën met een synergetisch effect.

De keuze van Multipharma

Tegen stress en vermoeidheid

image

Metarelax – Metagenics

MetaRelax is een goed opneembaar magnesiumsupplement dat je kan gebruiken bij stressmomenten of vermoeidheid. Taurine en vitaminen B versterken de werking van magnesium dat onontbeerlijk is voor de werking van het lichaam.

Snelle werking

image

Relax Direct – Sediplus

Deze mengeling van plantaardige ingrediënten helpt kortstondige stress te verminderen en een betere slaap te vinden. Het bevat meidoorn, stinkende ballote en passiebloem. Dankzij de vloeibare vorm wordt het sneller opgenomen in vergelijking met een vaste vorm.

On the go

image

Roller Stress – Puressentiel

Deze kleine, handige masserende roller helpt het gevoel van nervositeit en psychische vermoeidheid te bestrijden. Het bevat 12 relaxerende en kalmerende essentiële oliën waaronder Romeinse kamille, echte lavendel, zoete sinaasappel en oranjeboomblad.

5

Het aantal herhalingen dat nodig is om de leerstof goed te kunnen verwerken.

(Student Academy)

47%

Het percentage studenten van de Faculteit ESPO aan de universiteit UCL (Louvain-la-Neuve) dat dreigt af te haken.

(Onderzoek Studentenbureau – oktober 2020)

50%

van de studenten heeft een slechte slaapkwaliteit.

(onderzoek ULG 2021)

3. Bevorder de nachtrust

Je wil met een heldere geest en vol energie aan je examens beginnen. Daarom is het geen goed idee om een nachtje door te doen, of het nu is om de leerstof nog eens door te nemen of omdat de stress je wakker houdt. Een goede nachtrust helpt niet alleen om goed te recupereren, maar ook om de leerstof optimaal te verwerken. Moedig je tiener dus aan om het licht (ook dat van zijn smartphone of tablet) op tijd uit te doen zodat hij per nacht minstens 7u30 slaapt. Als hij de slaap niet kan vatten of onrustig slaapt, kan je hem helpen met natuurlijke oplossingen die geen gewenning geven. Als je raad vraagt aan je apotheker, vergeet dan niet zijn of haar leeftijd te vermelden. Sommige producten zijn immers voorbehouden aan volwassenen.

Onze suggesties voor een herstellende nachtrust

Melatonine

Melatonine, een hormoon dat natuurlijk wordt aangemaakt door de pijnappelklier achteraan de hersenen, bereidt het lichaam voor op de slaap. De afscheiding van melatonine begint bij het vallen van de avond en bereikt een hoogtepunt tijdens de nacht, met een piekmoment rond 3u ’s morgens. Wanneer je slaap ontregeld is omwille van een verstoord slaap-waakritme, kan je melatonine innemen in de vorm van tabletten. Indien tijdig ingenomen voor het slapengaan, bevordert melatonine het inslapen en verbetert het de kwaliteit van de slaap.

Valeriaan

Valeriaan is al sinds de middeleeuwen gekend om zijn slaapbevorderende eigenschappen. Het helpt je om zachtjes in te slapen, vooral bij spanning en stress. Meer concreet helpt het tegen negatieve gedachten die je beletten in te slapen of je wakker maken in het midden van de nacht. Valeriaan bestaat in de vorm van kruidentheeën, ampoules, tabletten of tincturen. Het veroorzaakt geen verslaving of duizeligheid. Vanaf 6 jaar, als kruidenthee.

De keuze van Multipharma

Een winnende combinatie

image

Sediplus Sleep – Forte

Dit voedingssupplement, in 2020 verkozen tot product van het jaar, draagt bij tot een kwalitatieve nachtrust in geval van een onrustige slaap. Zijn geheim? Een droog extract van kwalitatief valeriaan in combinatie met het slaaphormoon melatonine.

Regelt de slaap

image

Bio-melatonine Complex – Pharma Nord

Dit sublinguale smelttablet op basis van melatonine en niacine (vitamine B3) dient ingenomen te worden voor het slapengaan. Werkt uitstekend bij overspannen studenten en in geval van jetlag. Niet voor kinderen jonger dan 12 jaar of voor zwangere of zogende vrouwen.

Langdurige werking

image

Lunestil – EG

Formule op basis van essentiële oliën van lavendel, passiebloem, melatonine, vitamine B6… Met haar 4 componenten in een unieke duocapsule met vertraagde afgifte draagt Lunestil bij tot rust en ontspanning voor het slapengaan, gemakkelijker inslapen en een kwalitatieve nachtrust.

Dubbele werking

image

FortéNight 8u – Forté Pharma

Deze natuurlijke formule werkt in twee stappen. Melatonine helpt sneller in te slapen, het gecombineerde effect van valeriaan, passiebloem, slaapmutsje en vitamine B verlengt de kwaliteit van de slaap.

Voedsel voor de hersenen

image

Advies nodig? Op zoek naar een product?

Je zomermagazine, vanaf 11 juni!

Gezondheid, beauty, welzijn…. Dankzij de deskundigheid en het advies van de Multipharma apotheken beleef je de zomer en de vakantie in alle veiligheid.

Volg ons op: