image

De Info Flash van jouw apotheker

Pijntjes en kwaaltjes: hoe pak je ze aan?

Een autodeur die dichtslaat, een papier met een scherpe rand, een val met de fiets, een gloeiendheet strijkijzer … Met kleine kinderen is een ongeluk snel gebeurd! Wij geven je advies over hoe je een wonde verzorgt, hoe je de ernst van een verwonding inschat en hoe je je kind kan troosten. Twijfels? Jouw apotheker staat klaar met goede raad.

1. Een snijwonde verzorgen

Begin altijd eerst met je handen te wassen of te ontsmetten. Spoel de wonde met proper water of reinig hem door met een kompres doordrenkt met ontsmettingsmiddel van binnen naar buiten te wrijven, zodat er geen vuiltjes in de wond komen. Bij een diepe wonde (2 mm of groter) stop je het bloeden door de wonde samen te drukken. Droog af met een propere doek en breng een verband aan volgens de grootte van de wonde door de buitenkanten van de snee bijeen te drukken. Verwissel het verband dagelijks en houd de littekenvorming in de gaten. Raadpleeg je arts wanneer er symptomen van infectie (roodheid, zwelling, etterende wonde) opduiken.

De keuze van Multipharma

Grappige pleisters

On the go

100 % natuurlijk

image
image
image

Nexcare Happy Kids Dieren – 3M

Chloorhexidine 0,2% ontsmettingsspray – Multipharma

Wondjes Builen Gel – Puressentiel

Met leuke kinderpleisters tover je tranen om in een lach. De pleister blijft goed zitten en beschermt de wonde dankzij zacht, soepel, ademend en hypoallergeen materiaal.

Handig om mee te nemen op vakantie: deze antibacteriële oplossing in een 50 ml spray ontsmet oppervlakkige wondjes. Het actieve bestanddeel, chloorhexidine, werkt op de kern van de bacterie, tot in het nucleïnezuur.

Deze aromatherapeutische gel met 100 % natuurlijke ingrediënten helpt o.a. builen, lichte brandwonden, blaren of blauwe plekken te reinigen en te genezen. Prikt niet.

Naar de spoed

Wanneer je de wonde niet perfect kunt reinigen.

Wanneer de wonde zich dichtbij de ogen of de genitaliën bevindt.

Wanneer het bloeden niet stopt na 15 minuten druk uit te oefenen.

Wanneer de wonde is veroorzaakt door een vuil voorwerp en je kind zijn tetanusvaccinaties niet heeft gehad (3 inentingen tussen 2 en 4 maanden, 2 herhalingsinentingen op 15 maanden en tussen 5 en 6 jaar).

Wanneer de snijwonde diep of lang is of gekartelde randen heeft. En uiteraard ook wanneer spieren, onderhuids weefsel of botten zichtbaar zijn.

Wanneer een voorwerp vast zit in de wonde.

2. Een brandwonde verzorgen

Het eerste wat je moet doen in geval van brand? De eventuele vlam doven met een doek of deken van niet-synthetische stof. Houd de brandwonde minstens 10 minuten onder koud stromend water om te vermijden dat hij verergert en om de pijn te verzachten. Breng een brandwondenzalf aan voor je de wonde bedekt met een gaas of verband. Wanneer er een voorwerp of kleding in de wonde kleeft, probeer het dan niet te verwijderen, maar dompel het geheel onder in koud water voor je naar de spoed gaat.

De keuze van Multipharma

image

Verzachtend

Wondbehandeling – Flamigel

Deze hydroactieve colloïdale gel helpt om snel de pijn van wondjes of oppervlakkige brandwonden te verzachten. Hij bevordert de wondheling door een occlusief verband op de droge of vochtige wonden te vormen.

Naar de spoed

Tweedegraadsbrandwonde Rode, roze of soms witte huid, zichtbare blaren of wonden, een vochtige en pijnlijke brandwonde.

Derdegraadsbrandwonde Witte, beige of donkerbruine huid, harde en droge verbrande plek, geen pijngevoel doordat de zenuwen werden beschadigd.

Om de wonde mooi te helpen genezen moet je de huid regelmatig masseren om hem soepel te houden en bescherm je het litteken tegen de zon met een verband of een SPF 50.

3. Een kneuzing of verstuiking verzorgen

Ook hier verricht koude wonderen. Door de aders te doen samentrekken en de bloedstroom af te remmen, verminder je de zwelling en verdoof je de pijn. Dat doe je door een tiental minuten een cold pack (dat je in je diepvries bewaart) op de wonde te houden. Vergeet niet om hem in een doek te wikkelen zodat de huid niet verbrandt door de vrieskou. Beperk zwellingen en bloeduitstortingen met een drukverband dat de bloedsomloop niet verhindert. Haal een arnicazalf bij je apotheek om de genezing te versnellen. Deze zalf stimuleert de bloedcirculatie en helpt zo de weefsels te herstellen. En houdt het lichaamsdeel of de wonde indien mogelijk omhoog zodat het bloed niet ophoopt en de zwelling niet verergert.

De keuze van Multipharma

image

Blauwe plekken en builen

Arnica gel blauwe plekken en builen – Multipharma

Een gel op basis van arnica verzorgt blauwe plekken, verstuikingen, builen en spierpijn voor de hele familie. Vanaf 1 jaar.

Naar de spoed

Wanneer de hoofdhuid beschadigd is.

Bij het minste bewustzijnsverlies.

Als het kind herhaaldelijk overgeeft in 48 uur na het ongeval.

Wanneer het kind stuiptrekkingen krijgt, waarschuw dan meteen de 112. Leg hem op zijn zij en houd zijn mond open tot de hulpdiensten eraan komen.

Wanneer paracetamol de hoofdpijn niet verbetert.

Wanneer het kind klaagt dat het alles dubbel ziet.

Wanneer het kind motorische problemen ervaart, zoals evenwichtsverlies of moeilijkheden om te bewegen.

Bij een gezwollen en pijnlijke verstuiking van de enkel.

Je kind troosten

Hoe kalmeer je het gesnik van je kindje wanneer het een pijntje heeft dat niet ernstig is? Moet je het minimaliseren door te zeggen “Het is niets!” of er net veel aandacht aan besteden? Zoals altijd ligt de beste aanpak in het midden. Erken zijn pijn. Een kind dat zich begrepen voelt zal het sneller vergeten, en wat je zegt zal nog belangrijker zijn. Je kunt het kind uitleggen dat het nu veel pijn heeft, maar dat dat snel zal verbeteren. Je kunt hem eraan herinneren dat dat nogal eens gebeurd is en dat hij heel flink is. Je kunt hem afleiden door de wonde te verzorgen. Met een ontsmettende spray, arnicagel, een leuke pleister, een magische kus en als bij wonder gaat het al veel beter! Wanneer het ernstiger is, geldt hetzelfde advies. Luister, wees eerlijk en stel gerust.

Advies nodig? Op zoek naar een product?

Afspraak over 2 weken!

Volg ons op: