image

De Info Flash van jouw apotheker

Hoe herken en behandel je een insectenbeet?

Met buitenactiviteiten, picknicks en zomerse barbecues moet je uitkijken voor insecten! Multipharma helpt je om insectenbeten te herkennen en legt uit hoe je ze moet behandelen in geval van een plaatselijke, toxische of allergische reactie.

1. Preventie

Voorkomen is beter dan genezen. Bescherm jezelf tegen insectenbeten met onze 10 tips:

Gebruik een muggenafweermiddel.

Vermijd bloemige en zoete parfums, die trekken insecten aan!

Vermijd felgekleurde kleding die op bloemen kan lijken.

Vermijd suikerhoudende dranken en voeding; dit trekt voedselzoekende insecten aan.

Drink niet uit een reeds geopend blikje.

Een verdacht zoemend geluid? Blijf stil zitten, sluit je ogen en mond.

Loop niet blootsvoets in het gras.

Droog je onmiddellijk af na het zwemmen, paardenvliegen houden bijvoorbeeld van vochtigheid.

Blijf uit de buurt van bronnen met stilstaand water, zoals bloembakken of waterreservoirs.

Waarschuw je omgeving indien je allergisch bent en neem altijd een noodpakket mee, voorgeschreven door je arts. Deze bevat een adrenalinepen-injector, een antihistaminicum en een corticoïde.

De keuze van Multipharma

Tropische zones

Waterbestendig

24u/24

image
image
image

Repel Forte Spray – Mouskito

Repell Europa Roller – Mouskito

Anti-muggen armband – Parakito

Deze anti-muggen en tekenspray biedt een doeltreffende bescherming van 8 uur in de tropische zones. Vanaf 1 jaar.

Dit insectenwerend middel houdt muggen, vliegen, bijen, wespen, teken en andere insecten gedurende 6 tot 8 uur op afstand. Vanaf 3 maanden.

Deze waterdichte armband beschermt 15 dagen lang de klok rond tegen muggen, dankzij de met estherisch olie geïmpregmeerde plaatjes

5%

Bijna 5% van de Belgische bevolking is allergisch voor bijen of wespen

(Insect-allergie.be)

50 - 100

De hoeveelheid gif die een bij injecteert varieert van 50 tot 100 microgram

(antigifcentrum.be)

2. Behandelen en verlichten

Ben je gestoken? Dan kan je best de irritatie verlichten en de zwelling proberen kalmeren.

Beten

Wanneer je gestoken bent en de angel zijn gif verspreidt, verwijder die dan onmiddellijk met een vingernagel, een watje of de hoek van een bankpasje. Vermijd het gebruik van een pincet zodat de angel niet kan afbreken en een deel in de huid achterblijft. Bovendien kan een pincet de gifklier aan het uiteinde van de angel afbreken, waardoor meer gif vrijkomt. Ontsmet de steek om te voorkomen dat de ziektekiemen zich verspreiden en breng een verzachtende crème aan. Neem een pijnstiller bij hevige pijn.

Jeuk

Je kunt ontsmettende en verzachtende essentiële oliën zoals tea tree, spijklavendel, pepermunt en kamille gebruiken om de jeuk van muggenbeten te verzachten en dwangmatig krabben te voorkomen. Sommige merken bieden een combinatie van essentiële oliën voor een algemene werking. Vraag je apotheker om advies, want sommige formules zijn niet geschikt voor peuters of zwangere vrouwen.

De keuze van Multipharma

Verzachtend

Tegengif

On the go

Crème – Calmiderm

Spijk Lavendel Bio Essentiële Olie – Pranarôm

Antibeet verzachtende roller – Puressentiel

image
image
image

Deze emulsie met kamille, calendula, lavendel en menthol verlicht roodheid en zwellingen, kalmeert irritaties en insectenbeten.

Behandelt steken van wespen en andere giftige insecten. Check de contra-indicaties bij jouw Multipharma-apotheker, zoals voor elke etherische olie.

Deze roller met 100% natuurlijke essentiële oliën verzacht de steken van muggen, wespen, paardenvliegen, teken, bijen, horzels, enz.

Als je een toxische of allergische reactie krijgt, ga dan onmiddellijk naar de spoeddienst.

3. Types reacties

Hoewel insectenbeten in onze regio’s meestal niet gevaarlijk zijn, moet er soms toch een dokter aan te pas komen, afhankelijk van de veroorzaakte reactie.

Er zijn drie soorten reacties:

De meest voorkomende, de plaatselijke reactie, is onschadelijk en gaat vanzelf over. Je kunt de irritatie verlichten met producten die in de apotheek verkrijgbaar zijn.


De toxische reactie hangt af van de geïnjecteerde dosis gif en de getroffen plaats (slijmvliezen, oog). Het kan braken, hoofdpijn, diarree en een daling van de bloeddruk veroorzaken.


De allergische reactie kan al na één steek optreden. Dit kan angio-oedeem of een fatale anafylactische shock veroorzaken. Angio-oedeem veroorzaakt ademhalingsmoeilijkheden, stemveranderingen en misselijkheid. De symptomen van een anafylactische shock zijn zweten, rillingen, algemene netelroos, astma-aanvallen, daling van de bloeddruk, braken, bewustzijnsverlies en hartstilstand.

Advies nodig? Op zoek naar een product?

Afspraak over 2 weken!

Volg ons op: