image

De Info Flash van jouw apotheker

Hoe maak je komaf met luizen?

Wanneer de school en de buitenschoolse activiteiten weer beginnen, zijn ook de luizen weer van de partij! Onze Multipharma-apothekers geven je enkele adviezen om er korte metten mee te maken.

1. Luizen voorkomen en opsporen

Luizen houden van kinderen omdat ze vrolijk van het ene hoofd naar het andere kunnen gaan wanneer ze met vriendjes spelen of knuffelen met hun ouders!

Algemene inspectie

Voorkomen is beter dan genezen. Zeker wanneer de school en buitenschoolse activiteiten weer beginnen. Deze bloedzuigende parasiet plant zichzelf razendsnel voort. Een vrouwelijke luis kan een tiental eieren per dag leggen en leeft een drietal maanden. Daarom raden we aan om regelmatig het hoofd van je kinderen te controleren met een speciale, fijne luizenkam.

Hoe spoor je ze op?

In tegenstelling tot wat men vaak denkt springt een luis niet als een vlo, maar verplaatst hij zich op 6 poten razendsnel op het hoofd. Met een grootte van 2 mm en een grijze kleur is hij moeilijk op te sporen op donkere haren. Neten zijn doorzichtig en zitten stevig verankerd op minder dan 1 cm van de haarwortels, vooral rond de nek en achter de oren. Om ze niet te verwarren met schilfers was je best eerst het haar van je kind voor je het controleert.

De keuze van Multipharma

Dubbel gebruik

Onzichtbare bescherming

image
image

Preventieve Spray tegen hoofdluizen – Paranix

Protect Spray – Silikom®

Te gebruiken als dagelijkse preventieve maatregel in geval van luizenalarm, maar ook om herval te voorkomen na een anti-luizenbehandeling. Vanaf 2 jaar.

Deze preventieve spray is een bijzonder aangenaam product, dankzij de niet-vette formule en de frisse sinaasappel- en mangogeur. Verstuiven na elke wasbeurt.

Was beddengoed, handdoeken, kussens en kleding op 60°C en doe borstels, kammen en knuffeldieren een paar dagen in een plastic zak. Zonder voedsel zal de luis binnen 24 tot 48 uur verhongeren.

2. Weg met luizen

Ondanks je alertheid, is het toch gebeurd. Luizen en neten hebben zich genesteld op het hoofd van je kind, en mogelijk ook bij jou. Gelukkig zijn er andere oplossingen dan de tondeuse.

De manuele methode

Bij deze klassieke methode worden luizen en neten één voor één verwijderd met een luizenkam. Haal de kam door vochtig haar, lok voor lok, van wortel tot punt. Veeg de kam na elke lok af om te controleren op luizen of neten. Het is tijdrovend en vervelend maar een must, zelfs met een anti-luizenbehandeling.

Anti-luizenbehandelingen

Om luizen en neten uit te roeien, zijn er twee soorten behandelingen op de markt. Sommige zijn insecticiden die inwerken op het zenuwstelsel van de luis, andere werken verstikkend. Insecticiden zijn zeer doeltreffend, op voorwaarde dat je ze niet vaak gebruikt. Herhaaldelijke behandelingen kunnen ervoor zorgen dat de luis resistent wordt. Verstikkende formules bevatten oliën of siliconenderivaten die luizen en neten verstikken door ze te verdrinken in een onzichtbare film. Aarzel niet om advies te vragen aan je apotheker, sommige producten worden immers afgeraden in geval van astma of voor een bepaalde leeftijd.

De keuze van Multipharma

Snel

100% effectief

Met essentiële oliën

image
image
image

Extra Strong Shampoo – Paranix

Once Spray Gel – Silikom®

Anti-Luizen Lotion + Kam – Puressentiel

Deze insecticide-vrije behandeling elimineert 100% van de luizen en bijna 100% van de neten in slechts 10 minuten. Wordt geleverd met een luizenkam.

Deze vloeibare gel is vanaf het eerste gebruik 100% doeltreffend tegen luizen en neten.

Deze anti-luizenlotion met essentiële en plantaardige oliën verstikt luizen, larven en neten zonder de hoofdhuid te irriteren. Voedt de haarvezel en verzacht de jeuk.

WAAR/NIET WAAR

Advies nodig? Op zoek naar een product?

Afspraak over 2 weken!

Volg ons op: