image

De Info Flash van jouw apotheker

Hoe werken witmakende tandpasta's?

Wanneer we ouder worden, verliezen onze tanden hun helderheid, zelfs als je ze goed verzorgt. Ook tabak, koffie, rode wijn, frisdrank en andere voedingsmiddelen die veel pigmenten bevatten, zijn nefast. Gelukkig hoef je je daar niet bij neer te leggen. Je kan er echt wel iets aan doen. We leggen hier uit hoe whitening tandpasta's werken en waarom je ze het best bij jouw apotheek koopt.

1. Antiplak

Net zoals de kleur van onze huid en van ons haar genetisch bepaald zijn, is dat ook zo voor de kleur van onze tanden. Witmakende tandpasta's hebben geen invloed op het tandbeen onder het glazuur, maar kunnen wel direct inwerken op tandplak. Deze tandpasta’s bevatten polijstmiddelen met een schurende werking die tandplak aanpakken en zo gele tanden en tandsteen voorkomen. Ze gommen ook vlekken uit die door voedsel of nicotine op de tanden zijn achtergebleven. De meest gebruikte actieve bestanddelen zijn kiezelzuur en bicarbonaat. Deze ingrediënten moeten goed gedoseerd zijn, zodat ze het tandglazuur niet aantasten. Daar bestaan regels voor. De RDA-index (Relative Density Abrasavity), die hun abrasiviteit en concentratie meet, mag niet hoger zijn dan 250. In de apotheek vind je minder agressieve producten dan in de supermarkt.

De keuze van Multipharma

Gevoelige tanden

Verkleurde tanden

Dubbele actie

image
image
image

Gentle Whitening Tandpasta – Sensodyne

Whitening Mondspoeling – Vitis

Antiplak Tandpasta – Elgydium

Deze tandpasta is speciaal ontwikkeld voor de verzorging van gevoelige tanden en helpt de natuurlijke witheid van de tanden te behouden door vlekken op milde wijze te verwijderen. De Sensodyne Gentle Whitening Tandpasta bevat gehydrateerde silica (siliciumdioxide).

Dit mondwater verwijdert tandplak en vermindert verkleuringen van het glazuur. Het resultaat: wittere en heldere tanden. Gebruik je deze Whitening Mondspoeling na elke poetsbeurt, dan worden de tanden minder gevoelig en verklein je de kans op ontstekingen van het tandvlees.

Deze tandpasta bevat chloorhexidine, dat ontsmettende eigenschappen heeft, en calciumcarbonaat, met een polijstende werking. Zo vermindert deze natuurlijke tandpasta (98 procent natuurlijk) op 3 weken 93 procent van de tandplak.

Vermijd producten met al te agressieve (abrasieve) ingrediënten. Op lange termijn verzwakken deze het tandglazuur en maken het poreus, waardoor het vatbaar wordt voor vlekken.

2. Whitening

Witmakende tandpasta's bevatten niet alleen polijstende bestanddelen, maar ook actieve ingrediënten die vlekken kunnen "oplossen" en de kleur van het glazuur lichter maken. Sommige producten bevatten enzymatische elementen. Deze veroorzaken een chemische reactie die de verkleurde moleculen van het tandoppervlak losmaakt. Door je tanden te poetsen en je mond te spoelen verwijder je deze verkleurde moleculen. Je mag echter geen witmakende tandpasta gebruiken als je tandglazuur is aangetast (door zuren uit eten en drinken) en evenmin als je tandvlees is teruggetrokken en de tandhalzen blootliggen. Vraag jouw tandarts of apotheker om advies.

De keuze van Multipharma

Zacht en doeltreffend

Voor rokers

Met houtskool en groene thee

image
image
image

Sensitive Professional Gentle Whitening – Elmex

Antivlekken tandpasta voor rokers – Clinomyn

Tandpasta Vegan Black Whitening – Ecodenta

Verwijdert zacht en efficiënt verkleuringen. De zachte en uitgebalanceerde formule is veel minder agressief dan een tandpasta die je in de supermarkt koopt. Elmex helpt de natuurlijke witheid van de tanden te herstellen en is ideaal voor gevoelige tanden.

Deze tandpasta met calciumcarbonaat pakt hardnekkige vlekken aan die veroorzaakt zijn door nicotine en tabak. De hoge concentratie aan muntaroma bestrijdt de slechte adem van rokers.

Deze tandpasta bestaat uit een mix van geactiveerde houtskool en Teavigo (een extract van groene thee) en helpt de tanden witter te maken, tandplak te verwijderen en een langdurig fris effect te geven.

De slechte gewoontes en de voedingsmiddelen die je tanden doen verkleuren:

Frisdranken • Rode wijn • Koffie • Thee • Rode biet • Rood fruit • Wortelen • Specerijen (kerrie, kurkuma, komijn, enz.) • Balsamicoazijn • Tabak

3. Een trompe-l’oeil effect

Met glanzende elementen kan je in make-up kleine imperfecties vervagen en dat kan je ook met tandpasta. Sommige tandpasta's bevatten parelmoerachtige stoffen zoals mica. Andere hebben gekleurde pigmenten voor een trompe-l'oeil effect. Zo brengen rode tandpasta's de contrasten tussen het tandvlees en de tanden naar voor, terwijl blauwe tandpasta's het wit van het glazuur beter doen uitkomen. Als je lippenstift draagt, kies dan voor kleuren met blauwe pigmenten en niet voor oranje of gele pigmenten die de gele kleur van de tanden accentueren. Soms is er niet meer nodig om je tanden er beter te laten uitzien.

De keuze van Multipharma

image

Spiegelglans

Mirawhite Gelée – Miradent

Mirawhite Gelée maakt de tanden helderder, mooier en witter dankzij mica. Je moet de mond niet spoelen en op die manier blijven de actieve bestanddelen langer doorwerken. Gebruik 1 tot 2 keer per week.

Middeltjes van Moeder Natuur? Wees extra voorzichtig!

Citroen, soda (natriumcarbonaat), waterstofperoxide. Op sociale media vind je tal van huis-tuin-en-keuken-recepten om je tanden te bleken, van zeer milde recepten tot de meest agressieve. Als soda wonderen verricht om kalkaanslag uit je toilet te verwijderen, stel je dan eens voor wat het doet met je tandglazuur… Zo’n ingrediënt moet je zeer spaarzaam gebruiken, hooguit een keer per week.

Advies nodig? Op zoek naar een product?

Afspraak over 2 weken!

Volg ons op: