image

De Info Flash van jouw apotheker

Kan diabetes type 2 worden voorkomen?

Als je suikergehalte in het bloed chronisch verhoogd is, dan heb je diabetes. Het is een ziekte die het dagelijkse leven beïnvloedt. Type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes. Multipharma helpt je om jouw risico op diabetes type 2 in te schatten en legt je uit wat je preventief kan doen.

Kreeg je onlangs de diagnose diabetes type 2? Multipharma heeft een Diabetes Coaching Programma om jou te begeleiden. Je kan je hiervoor inschrijven in je Multipharma‑apotheek. In de loop van dit programma heb je 5 afspraken met je apotheker. Daarnaast ontvang je om de 2 weken een nieuwsbrief, boordevol nuttige informatie. Je vindt er alle antwoorden op je vragen en tal van praktische adviezen over hoe je diabetes dagdagelijks onder controle kan houden, via voeding, lichaamsbeweging of een medische behandeling.

 

1. Meer bewegen

Aangezien suiker onze brandstof is, brengen we onze glucosespiegel in evenwicht door regelmatig te bewegen. Je hoeft je niet eens bij een sportclub aan te sluiten. Als je de kans hebt, wandel dan naar de winkel of neem de trap in plaats van de lift. Wist je dat een half uur lichte tot matige beweging per dag al genoeg is om de bloedsuikerspiegel te verlagen? Een zittende levensstijl en overgewicht kunnen leiden tot diabetes type 2.

85% tot 90%

Diabetes type 2 treft 85 tot 90 procent van de diabetici.

(diabete.be)

100 mg/dl

Deze bloedsuikerspiegel geeft aan dat je pre-diabetisch bent. Dit is omkeerbaar als je gezonder gaat leven.

2. Beter eten

Zoals bij veel andere ziekten is voeding de beste preventie:

  • Vermijd gefrituurd voedsel en kant-en-klaarmaaltijden met een hoog vet- en suikergehalte.
  • Kies voor gegrilde en gestoomde gerechten.
  • Kies pasta en peulvruchten met een lage GI (glycemische index) in plaats van rijst en granen met een hoge GI-waarde.
  • Beperk snoep en andere zoetigheden. Ben je een chocoholic? Ga dan voor minstens 70% pure chocolade, deze heeft minder invloed op de bloedsuikerspiegel.
Moet je vaker plassen, heb je vaak dorst, genezen je wonden trager, heb je geen energie of ben je ongewoon moe? Deze symptomen kunnen wijzen op diabetes. Praat er over met je arts.

3. Een gezonde levensstijl

We moeten je niet meer vertellen dat de manier waarop je leeft, een grote invloed heeft op je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Let vooral op deze 3 negatieve factoren:

Alcohol

Alcohol kan leiden tot gewichtstoename en je kan er ook verslaafd aan worden. Bovendien bevordert het hoge suikergehalte in alcohol de ontwikkeling van diabetes type 2.

Tabak

Tabak is niet alleen verantwoordelijk voor longkanker en andere aandoeningen van de luchtwegen. Het maakt het bloed ook ongevoelig voor insuline, een hormoon dat door de alvleesklier wordt afgescheiden en de bloedsuikerspiegel regelt.

Stress

Op lange termijn kan stress bijdragen tot de ontwikkeling van diabetes type 2 omdat de door stress teweeggebrachte hormonen, waaronder cortisol, de bloedglucosespiegels en de insulineresistentie verhogen. Probeer ontspannende activiteiten als yoga of mindfulness om tot rust te komen.

Sinds mei 2021 is Multipharma partner van de Medipa‑studie die wordt uitgevoerd door de Universiteit van Luik en Comunicare Solutions. Het proefproject loopt 8 maanden en werkt met 20 apotheken en 70 patiënten.

Bedoeling is om via de apotheker en via een gezondheidsapp een algemeen ondersteuningsprogramma voor patiënten op te zetten. Ben je geïnteresseerd in de resultaten van de Medipa-studie? Hou onze website in de gaten!

Beoordeel je risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 door onze test te doen.

Afspraak over 2 weken!

Volg ons op: