Ongewenst gezelschap van teken en vlooien

Je moet het hele jaar door alert zijn, maar de zomer is het topseizoen voor allerlei soorten parasieten. Hoe kun je ze vermijden en hoe geraak je ervan af?

1. Teken: opgepast voor de ziekte van Lyme

De teek is een parasiet die je met het blote oog kunt zien (3 mm tot 1 cm). Je komt hem tegen in het bos of in de velden. In hoog gras of struikgewas wacht hij daar op zijn prooi en klampt er zich aan vast: mens of viervoeter. Als een echte vampier voedt hij zich uitsluitend met bloed. Zijn beten zijn bijzonder gevaarlijk, want zij kunnen babesiose en ziekte van Lyme veroorzaken, beide overdraagbaar op de mens. Maar om de ziekte van Lyme door te geven, moet de teek zelf besmet zijn met de Borrelia-bacterie. Volgens Sciensano is slechts 10% van de teken in België besmet.

Volg onze 3-stappen strategie om tekenbeten te voorkomen

Kijk na

Controleer je hond op deze ongewenste parasiet door hem na elke wandeling in een risicogebied (zelfs stedelijk groen) af te tasten, vooral de niet-behaarde zones, zoals de buik, de binnenkant van de dijen of de oren. Als je kat graag op stap gaat, controleer hem dan ook regelmatig op teken.

Verwijder

Gebruik een goede tekentang in plaats van een gewone pincet om de teken te verwijderen. Met het hoefvormige uiteinde kan je de hele teek verwijderen zonder het risico te lopen dat een deel onder het vlees achterblijft en een infectie veroorzaakt. Vermijd ether of azijn. Ze irriteren niet alleen de huid van je hond, maar zorgen er ook voor dat het speeksel van de teek gemakkelijker in de bloedbaan terechtkomt.

Reinig

Als je niet weet hoe lang de teken al in je huis leven, was dan je lakens, dekens en kussens en maak je tapijten grondig schoon. Wanneer ze vol bloed zitten, laten de vrouwelijke teken zich op de grond vallen om hun eitjes te leggen. Die eitjes en larven kruipen tot in de kleinste plooien, zelfs tussen de vloerplanken!

2. Vlooienfestijn

Omgerekend naar menselijke normen zou een vlo over de Eiffeltoren kunnen springen, en hij gaat in minder dan 10 seconden van een kat naar een hond! Hoewel ze onschuldig klein (1 tot 4 mm) lijken, kunnen deze bijtende en zuigende parasieten jeuk en irritaties veroorzaken en virussen en bacteriën overdragen, zoals kattenkrabziekte, pest of tyfus. Sommige huisdieren kunnen ook een allergie ontwikkelen voor vlooienspeeksel, wat kan leiden tot haaruitval, roos, korstjes en zweertjes.

Ons actieplan

Opsporen

Vlooien zijn dol op de warme plekjes van het lichaam en op de oren, snuit, hals en staart. Ze laten kleine zwarte uitwerpselen achter in het haar, die je kunt opsporen door er een zeer fijne (vlooien)kam door te halen. Wanneer je twijfelt, wrijf dan met een vochtige doek over het hele lichaam van je huisdier. Als het roodachtig wordt, zijn er vlooien!

Uitroeien

Om te voorkomen dat vlooien zich verspreiden, moet je je huis goed schoonmaken. Want vlooien nestelen zich in huis, niet op je gezelschapsdieren. 5% van de vlooien zwerft rond op dieren, 95% zit in huis! Stofzuig alle hoekjes en gaatjes en vergeet niet je kussens en plaids regelmatig te wassen. Ze planten zich razendsnel voort, met zo’n 25 eieren per dag. Maak er korte metten mee door je huis met een ongediertespray te behandelen.

3. Hoe voorkomen en behandelen?

  • Antiparasietenbehandelingen zijn zeer doeltreffend als preventie of eliminatie van teken en vlooien.
  • Ze bestaan in tabletten, shampoos, poeders, pipetten, halsbanden of sprays. Kies de meest comfortabele oplossing voor jou en je huisdier.
  • De producten worden alleen op de huid aangebracht en komen niet in de bloedbaan terecht.
  • Check de werkingsduur van de actieve bestanddelen om te weten hoe lang de bescherming werkt.
  • Ook al bestrijden zij dezelfde parasieten, toch verschilt het percentage van de actieve bestanddelen in de formules naargelang het dier. Gebruik dus niet hetzelfde product voor al je dieren. Bovendien bevatten sommige behandelingen voor honden permethrin, een molecule die giftig of zelfs dodelijk kan zijn voor katten.
  • Als je huisdier het aanvaardt, gebruik dan een spray of shampoo om een teken- of vlooieninvasie te behandelen.
  • Sommige behandelingen zijn op doktersvoorschrift, informeer bij je dierenarts.

De keuze van Multipharma

image

Ontsmet je huis

Frontline Homegard

Deze insecticide en acaricide huisspray, op basis van permethrin en S-methopreen, elimineert vlooien, vlooienlarven en teken tot 6 maanden lang. Houd huisdieren en kinderen uit de buurt tijdens de behandeling en laat het product minstens 1 uur inwerken voordat je de ruimte verlucht.