Alles wat je moet weten over zonnebescherming

Iedereen weet dat de zon goed is voor de moraal, maar niet echt voor de huid. Maar waarom en hoe moet je jezelf beschermen in de Belgische zon of in de tropen? Welke filters moet je kiezen? Kun je bruinen met een hoge beschermingsfactor? Dankzij onze antwoorden word je een expert in zonnebescherming!

Wat is het zonnekapitaal?

Het is de hoeveelheid UV-stralen die de huid in de loop van een mensenleven kan verdragen zonder schade op te lopen (huidveroudering, huidkanker). Het is genetisch bepaald en varieert naargelang het fototype. Tegen onze twintigste verjaardag hebben we gemiddeld al de helft verbruikt.

Wat is het verschil tussen UVA en UVB?

De ultraviolette stralen die ons bereiken, bestaan uit UVB (5%) en UVA (95%). Beiden kunnen onomkeerbare schade veroorzaken doordat ze de DNA-structuur kunnen veranderen, wat huidkanker kan veroorzaken.

UVB zijn kortere golven die niet door de wolken raken en stoppen aan het huidoppervlak. Zij kunnen brandwonden veroorzaken (de fameuze zonnebrand), waarbij miljoenen huidcellen sneuvelen en verwijderd worden wanneer de huid afschilfert.

UVA-stralen zijn langere stralen die verantwoordelijk zijn voor 80% van de huidveroudering (rimpels, pigmentvlekken, verlies van stevigheid). Ze dringen door tot in de lederhuid, gaan door ramen en tasten de huid 365 dagen per jaar aan, ook in de winter. Ze zijn onzichtbaar, je kunt dus nooit voorzichtig genoeg zijn.

Wat is de SPF?

De SPF of zonbeschermingsfactor geeft de mate aan waarin je huid beschermd is tegen UVB-stralen. Het getal geeft de tijd weer die een beschermde huid in de zon kan blijven zonder te verbranden, in vergelijking met een beschermde huid. Een SPF 30 beschermt dus 30 keer langer. Volgens de Europese regelgeving moet elk zonbeschermingsproduct ook een UVA-bescherming bevatten. Die moet minstens 1/3 bedragen van de UVB-bescherming. Dit wordt breedspectrumbescherming genoemd.

Word je nog bruin met een factor 50?

Geen enkele crème blokkeert 100% van de UV-stralen. Zelfs de 2% UV-stralen die een SPF 50 nog doorlaat, volstaan om melanine te activeren, het pigment dat de huid bruin kleurt. Met een hoge bescherming voorkom je roodheid en zonnebrand, waardoor je bruine kleur mooier en langer zal blijven.

Hoeveel zonnebrandcrème moet ik gebruiken?

Dermatologen bevelen 2 mg per cm² aan, wat overeenkomt met 7 verstuivingen van een spray op dezelfde plaats. Voor volwassenen komt dit overeen met 30 ml zonnecrème voor het hele lichaam, of 2 à 3 eetlepels product. Concreet: breng voor een arm of voor je gezicht en hals het equivalent van een dikke strook zonnecrème aan, van de top van je middelvinger tot je pols. Verdubbel de dosis voor een been (vergeet de voet niet), de borst, buik en rug. Zo ben je optimaal beschermd. In de praktijk gebruiken we minder, en daarom is het een goed idee om voor een hoge SPF te kiezen en je regelmatig opnieuw in te smeren.

Wat is het verschil tussen chemische en minerale filters?

Chemische filters dringen door de huid en absorberen de UV-stralen in de vorm van warmte. Omdat ze niet onmiddellijk werken, breng je de bescherming best 20 minuten aan voor je de zon in gaat.

Minerale (fysische) filters vormen een beschermende film op de huid en weerkaatsen de stralen, als kleine spiegeltjes. Ze beschermen onmiddellijk en dringen niet in de huid, wat ze ideaal maakt voor de gevoelige huid van onder andere baby's en kinderen.

Wanneer moet je zonnebescherming aanbrengen?

Als je een product met chemische filters gebruikt, breng je dat 20 minuten aan voordat je de zon in gaat. Dat is de tijd die het nodig heeft om te beginnen werken. Als je je huid wilt beschermen tegen puistjes en huidveroudering, gebruik dan altijd een zonnecrème op het einde van je huidverzorging, na je serum en dagcrème. UVA-stralen zijn immers altijd en overal aanwezig...

Hoe vaak moet je je crème opnieuw aanbrengen?

Om de twee uur, na een lange zwempartij of na veel zweten. Geen enkele crème, zelfs geen waterproof of SPF 50+, blijft de hele dag zitten. Al helemaal niet omdat niemand de aanbevolen dosis van 2 mg per cm² aanbrengt.

Bewaar het zonnekapitaal van je kind door het maximaal tegen UV-stralen te beschermen. Een zonneslag tijdens de kindertijd verveelvoudigt het risico op huidkanker op volwassen leeftijd.

Is de zon goed of slecht voor acne?

Het is eigenlijk een valse vriend. De zon droogt de talg uit en verdikt de opperhuid, waardoor de haarzakjes geblokkeerd worden. Maar er is een reboundeffect. Wanneer de huid niet meer wordt blootgesteld, gaat hij terug naar zijn oorspronkelijke conditie. Puistjes of onzuiverheden die zich onder de huid hebben genesteld, duiken weer in alle hevigheid op. Beperk de schade met een zonnebrandcrème met een hoge bescherming en een aangepaste textuur die rekening houdt met de specifieke behoeften van een gemengde of vette huid. Vraag je apotheker om advies.

Waarom heeft de huid van kinderen extra bescherming nodig?

Omdat hun zelfbeschermingsmechanismen nog niet volledig ontwikkeld zijn. De huid is dunner en gevoeliger, en dus kwetsbaarder. Vijf ernstige zonnebrandwonden met blaren vóór je twintigste vertachtigvoudigen je kans op melanoom op volwassen leeftijd. Daarom is het belangrijk om kinderen uit de zon te houden en, als ze dat niet doen, de onbedekte delen van hun huid goed te beschermen tegen de zon. Speciale zonnecrèmes voor kinderen bieden de hoogst mogelijke bescherming met minerale filters en een minimum aan chemische filters om hun gevoelige huid te beschermen. Ze zijn ook beter bestand tegen water en hebben soms iets ludiek, zoals een kleurtje of aangename textuur.

Is de zon in de stad gevaarlijker voor de jonge huid?

Ja, want in combinatie met vervuiling zal de door UV veroorzaakte veroudering waarschijnlijk worden versneld. Dit fenomeen, dat fotovervuiling wordt genoemd, verhoogt de oxidatieve stress van de huid en leidt tot fotoveroudering. Het uit zich in een minder stevige, meer getekende huid, met meer rimpels en pigmentvlekken. Daarom wordt aangeraden om dagelijks een UV-bescherming te gebruiken na uw dagcrème (tenzij deze een SPF heeft).

Welke huidtypes zijn het kwetsbaarst voor de zon?

Zeer lichte huidtypes, de huid van baby's, kinderen, zwangere vrouwen, mensen die dermatologische behandelingen hebben ondergaan, medicijnen gebruiken, net getatoeëerd zijn of littekens hebben.

Vervuilen zonnecrèmes de oceanen?

Twee chemische filters, oxybenzone en octinoxate, worden ervan beschuldigd dat ze het koraal zouden verbleken en het onderwaterleven vernietigen. De koraalwet van Hawaï verbiedt sinds 1 januari 2021 het gebruik in crèmes en andere zonneproducten van stoffen waarvan vermoed wordt dat ze koraal vernietigen.

Moet je je haar tegen de zon beschermen?

Net als onze huid wordt ons haar beschadigd door de zon, maar ook door het uitdrogende effect van zee- en chloorwater. Het wordt droog, poreus, broos en kan verkleuren wanneer het wordt geverfd. Bescherm je haar met een pet of hoed, en gebruik beschermende sprays en verzorgingsproducten voor na de zon of het zwembad.

De keuze van Multipharma

Een stralende teint

image

Transparant en niet vet

image

5 sterren

image

Solenium Intense – Timan

Deze supplementenkuur bevat omega-6, vitamine PP, bètacaroteen en antioxidanten om de huid te voeden, huidveroudering te beperken en een mooie goudglans te geven.

Sensitive Protect, Sun Mist SPF 50 – Eucerin

De transparante en lichte formule van deze onzichtbare waterproof body mist beschermt de gevoelige en acnégevoelige huid op doeltreffende wijze. Schudt de fles flink voor elk gebruik om de formule goed te mengen.

Fotoprotector Fusion Water SPF 50 – Isdin

Deze 5-sterren zonnecrème voor dagelijks gebruik biedt een hoge UV-bescherming, wordt goed verdragen – zelfs door de atopische huid –, prikt niet in de ogen, heeft een aangepaste technologie die op natte huid gebruikt kan worden en respecteert het onderwaterleven. Hij heeft een verfrissende formule met een matte, gladde en zijdezachte finish.

Euromelanoma

In België worden elk jaar 42.000 gevallen van huidkanker vastgesteld.

Huidkanker treft iedereen, op elke leeftijd, maar vooral 50-plussers of mensen die hun leven lang veel in de zon zijn geweest. Door de coronacrisis aarzelen veel mensen helaas om een afspraak te maken bij een dermatoloog. Nochtans is melanoom de enige kanker die met het blote oog kan worden ontdekt. Als hij op tijd ontdekt wordt, kan hij in 90% van de gevallen doeltreffend worden behandeld. Euromelanoma moedigt iedereen aan om zich te laten controleren. Zoals elk jaar ondersteunt Multipharma deze campagne. In je apotheek vind je een brochure waarin wordt uitgelegd hoe je jezelf kunt onderzoeken.

Als je tot de risicogroepen behoort, moet je je huid elke maand nakijken op verdachte vlekjes, naast je jaarlijkse controle bij de dermatoloog.

Wat is je fototype?

Elk huidtype heeft zijn eigen bescherming!

Geïnteresseerd in dit onderwerp?

Lees ook onze Flash Info

image

Hoe bescherm en bereid je je huid voor op de zon?