Zware benen

Zijn je benen zwaar en gezwollen? Dat moet je serieus nemen. Alain Colignon, fleboloog en vasculair chirurg, legt uit hoe en waarom.

Hoe komt dat?

“Doordat je aders niet goed werken. De aders moeten bloed terugvoeren naar het hart. Daarvoor zijn ze uitgerust met kleppen die verhinderen dat het bloed terugstroomt naar de voeten. Het samentrekken van de spieren stuwt het bloed naar boven. Wanneer een van deze twee mechanismen uitvalt, ontstaat veneuze insufficiëntie. Zware benen zijn de eerste symptomen.”

Is het erfelijk?

“Erfelijkheid speelt een belangrijke rol bij spataders, maar minder bij een reticulaire aandoening, die de aders net onder de huid aantast. Deze kleine adertjes zijn erg gevoelig voor oestrogeen. Deze ziekte treft dus vaker vrouwen, vooral als ze meerdere zwangerschappen hebben gehad.”

Hoofdzakelijk vrouwen hebben last van zware benen, vooral na meerdere zwangerschappen.

Is het iets om je zorgen over te maken?

“Wanneer spataders niet worden behandeld, zullen ze verergeren en zich na enkele jaren uitbreiden naar belangrijkere aders wat de behandeling bemoeilijkt. Bovendien kunnen na verloop van tijd andere symptomen opduiken, zoals nachtelijke krampen, jeuk, eczeem, gezwollen enkels, enz.”

Wat verergert de situatie?

“Het lijdt geen twijfel dat zowel veel zitten als staan de druk op de aders verhoogt, vooral als je niet veel beweegt. Het wordt ook wel de ‘kappersziekte’ genoemd. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, spelen warmte, zon en hete douches geen rol bij de ontwikkeling van deze aandoening. Het is wel zo dat warmte de aders openzet, waardoor de symptomen (zware benen, jeuk, krampen, zwellingen) verergeren...”

Regelmatig bewegen en op je gewicht letten helpt om zware benen te vermijden.

Welke goede gewoontes moet je aannemen?

“Regelmatige lichaamsbeweging versterkt de spieren die het bloed naar het hart pompen. Je voeten een paar keer buigen en strekken is voldoende om de kuitspieren aan te spannen, of nog beter, op een stepper gaan staan. Als je de kans hebt, til je benen dan een paar minuten op. Stimuleer dagelijks de bloedsomloop door je benen te spoelen met koud water en opwaarts te masseren. Bewaar je massagecrème of -olie in de koelkast om hem nog doeltreffender te maken.”

Hoe verlicht je zware benen?

“Flebotropische geneesmiddelen en steunkousen zijn relatief doeltreffend om ze te verlichten, maar bieden geen behandeling. Daarvoor moet je bij een arts zijn. Na een diagnose van de conditie van de aders, zal hij een diaphanosclerose geven, dit is een aderbehandeling met verstevigende injecties. Fytotherapie met planten die een toniserend effect hebben op aders, zoals paardenkastanje, toverhazelaar en rode wijnstok, is een mooie aanvulling.”

De keuze van Multipharma

Bio

image

Ampullen – Arkofluides

Deze kuur van voedingssupplementen met toverhazelaar, dragon, rode wijnstok en biologische paardenkastanje extract is speciaal ontwikkeld om het gevoel van zware benen te verlichten.

Stimulerend

image

Gel – Allestax

Verfrist en verlicht zware en vermoeide benen dankzij een formule op basis van rode wijstokextract om de bloedvaten te stimuleren en te versterken en de microcirculatie te bevorderen.

Lekker

image

Thee – Biolys

Deze infusie, die je warm of koud kan drinken, helpt het gevoel van zware benen te verminderen. Het bevat rode wijnstok, hibiscus en appelpulp en is op smaak gebracht met rode vruchten.