Intieme hygiëne,

een kwestie van evenwicht

Met een goede intieme hygiëne voorkom je genitale of blaasinfecties.

Door je dagelijks te wassen, op de juiste manier en met geschikte producten, blijft de vaginale flora in evenwicht. Deze flora, die uit verschillende soorten bacteriën - hoofdzakelijk lactobacillen - bestaat, beschermt onze intieme organen tegen infecties en bacteriën, dankzij een zuurtegraad van 4,5, wat zuurder is dan de rest van het lichaam. Te vaak of te agressief wassen doet de pH-waarde stijgen, wat de vaginale flora verstoort en zelfs infecties kan veroorzaken. Dat uit zich in overvloedige en vies ruikende afscheidingen, irritatie en een branderig gevoel. Vraag advies aan je arts of apotheker, want het verdwijnt niet vanzelf.

Je vaginale flora beschermen tijdens je menstruatie

De vaginale flora is nog kwetsbaarder tijdens de maandstonden, doordat hormonale veranderingen de pH-waarde doen stijgen. Ontwikkel goede gewoontes vanaf de puberteit:

 • Gebruik een zachte, niet-antiseptische, zeepvrije zeep, speciaal voor intieme hygiëne.
 • Inwendige douches zijn uit den boze want ze kunnen je vaginale flora aantasten en infecties bevorderen. De vagina is perfect in staat om zichzelf te reinigen.
 • Kies je maandverband of tampons in functie van de hevigheid van je menstruatie. Vervang ze overdag om de 4 uur. Als je een menstruatiecup gebruikt, desinfecteer hem dan goed na elk gebruik.

De keuze van Multipharma

image

In alle zachtheid

Intieme verzorging – Yun VGN WASH

Deze zachte, niet-schuimende, zeepvrije intieme wasgel bewaart het evenwicht van de huid- en vaginale flora dankzij lactaat. Bij dagelijks gebruik voorkomt het jeuk en inwendige irritatie.

Comfort na de sport

Bij intensief sporten werken wrijving, transpiratie en hitte het verweken van de slijmvliezen in de hand. Dit kan leiden tot irritatie, jeuk en zelfs schimmelinfecties. Met enkele goede gewoontes beperk je het risico tot een minimum:

 • Neem onmiddellijk na het sporten een douche om schimmelinfecties te vermijden.
 • Doe zo snel mogelijk je zwempak uit na het zwemmen. Vocht bevordert de ontwikkeling van schimmels. Verwijder alle sporen van chloor, die huid- en vaginale irritatie kunnen veroorzaken.
 • Trek proper ondergoed aan na elke sportsessie.
 • Draag katoenen of speciaal sportondergoed om irritaties en infecties te verminderen.

Waar moet je op letten tijdens de zwangerschap?

 • Door de hormonale veranderingen is de vaginale pH-waarde minder zuur, waardoor ze zich minder goed kan verdedigen tegen externe agressies, zoals schimmelinfecties of vulvitis.
 • Vaginale afscheiding is normaal en natuurlijk. Het helpt om de vagina te beschermen en te reinigen. Als je afscheiding sterk ruikt en overvloedig is, raadpleeg dan je gynaecoloog. Het is belangrijk om een gezonde vagina te hebben voordat je bevalt.
 • Vaginale droogheid, een ander zwangerschapskwaaltje, kan je verhelpen door je intieme zone te hydrateren met aangepaste producten. Vraag je apotheker om advies.

En tijdens de menopauze?

Wanneer de oestrogeenproductie (de vrouwelijke hormonen) stilvalt, gooit dat ons hele lichaam overhoop. Opvliegers, nachtelijk zweten en stemmingswisselingen zijn slechts enkele van de symptomen. Zo beïnvloedt de menopauze onze intieme zone:

 • De huid van de perineum, die soms al door opeenvolgende bevallingen heeft afgezien, is dunner en kwetsbaarder. Dit kan blaasontstekingen in de hand werken.
 • De vaginale flora is minder zuur en kan de streek minder goed verdedigen tegen schimmelinfecties of irritatie.
 • Vaginale droogheid kan een van de gevolgen van de menopauze zijn. Laat het je intieme relaties niet bederven. Kies een reinigingsmiddel dat is aangepast aan de vaginale flora en zorg voor voldoende hydratatie. Multipharma heeft een ruim assortiment producten voor je intieme hygiëne.

4,5

De pH van de vagina is 4,5, dat is zuurder dan de rest van het lichaam, zodat het ons beschermt tegen bacteriën van buitenaf.

75%

van de vrouwen ontwikkelen ooit een vaginale schimmelinfectie.

(Bron: Fondation Genevoise pour la Formation et la Recherche Médicales)