Alles wat je moet weten over een droge huid

Voelt jouw huid trekkerig en jeukerig aan? Dan heb je waarschijnlijk een droge huid. Om deze te behandelen heb je een verzorging op maat nodig. Hoe krijg je een droge huid en hoe kan je de symptomen verlichten? Hoe zie je het verschil tussen een vochtarme en een atopische huid? Onze Multipharma-apothekers leggen het je graag uit.

Een droge huid versus een vochtarme huid

Terwijl een gedehydrateerde huid een tekort heeft aan water, heeft een droge huid een tekort aan talg. Voor de vorming van de hydrolipidenfilm op onze huid, die ons beschermt tegen externe agressies en voorkomt dat het water in de huidcellen verdampt, is talg echter van essentieel belang. Zonder optimale hydrolipidenfilm ziet de huid er dof uit en is ze schilferig en trekkerig. Een droge huid kan je jeuk geven, een branderig gevoel en micro letsels.

Is een droge huid een atopische huid?

Er bestaan twee types droge huid. Om te beginnen de fysiologisch droge huid: dit huidtype is van nature droog en varieert naar gelang leeftijd en seizoen. Dit wordt xerose genoemd. Een tweede type is de pathologische droge huid, te wijten aan een ontoereikende huidbarrière. Een slecht functionerende huidbarrière, die irriterende stoffen uit de omgeving doorlaat, ontstaat door een defecte molecule, filaggrine, die droogheid van de opperhuid veroorzaakt. Daardoor verzwakt de huid en is ze vatbaar voor irritaties en ontstekingen. Dat noemen we atopische dermatitis.

Wat zijn de kenmerken van een atopische huid?

Een atopische huid kent fasen van heropflakkeringen en rust. De ontstekingen en de jeuk zijn pijnlijk en kunnen het zelfvertrouwen aantasten en leiden tot slaapproblemen.

Een kind heeft 50 tot 60 procent kans om atopische dermatitis te ontwikkelen als een ouder deze aandoening heeft. Het risico stijgt tot 90 procent als beide ouders getroffen zijn.

Waarom is de huid droger in de winter?

In perioden van extreme koude geeft ons lichaam voorrang aan de vitale organen om ons warm te houden en dat gaat ten koste van de opperhuid. Dit leidt tot een daling van de talgproductie die essentieel is voor de vorming van de hydrolipidenfilm, het natuurlijke schild van onze huid. De temperatuurverschillen tussen de droge buitenlucht en de warme binnenlucht versterken het onmerkbare verlies van water nog.

Waarom hebben mensen met een zwarte of donkere huid meer last van een droge huid?

Dat een zwarte of gemengde huid vatbaarder is voor uitdroging, heeft te maken met het klimaat. Deze huidtypes zijn minder goed aangepast aan de koude en de droge lucht van ons klimaat.

Hoe verzorg je een droge huid?

De droge huid, die gevoelig is voor externe agressies en allergene stoffen, heeft hypoallergene verzorgingsproducten nodig om de verzwakte hydrolipidenfilm te versterken. Daarom geeft Multipharma de voorkeur aan zachte reinigingsproducten met een fysiologische pH-waarde, die zo dicht mogelijk bij onze natuurlijke pH-waarde ligt, en aan voedende crèmes die de huidbarrière kalmeren, voeden en versterken.

De keuze van Multipharma

Reinigend en voedend

Voor het hele gezin

Tweede huid

image
image
image

Baby 1ste wascrème – Uriage

Xeracalm A.d Vetinbrengende Doucheolie – Avène

Xeraconfort Voedende Crème – A-Derma

Deze smeuïge reinigingscrème op basis van Thermaal water van Uriage, met een fysiologische pH, beschermt de kwetsbare hydrolipidenfilm van baby's. Verrijkt met voedende melk, voor een zachte en soepele huid.

De vetinbrengende doucheolie reinigt en verzacht op milde wijze de droge huid die vatbaar is voor atopisch eczeem en jeuk. Dit is de eerste stap in het dagelijkse verzorgingsritueel om jeuk te voorkomen. Goed voor iedereen, van baby’s tot senioren.

Deze voedende crème tegen uitdroging, die voor 95 procent uit natuurlijke ingrediënten bestaat, hydrateert, verzacht en beschermt de droge huid. Dankzij de textuur met 'tweede huid'-effect kan je je meteen na het aanbrengen al aankleden.

Zeven tips voor elke dag