Cholesterol

Heb je te veel cholesterol? Wat zijn de gevaren voor jouw gezondheid en wat kan je eraan doen? Vanessa Roland, arts-voedingsdeskundige, legt uit.

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een vetmolecule die door de lever wordt geproduceerd en in het bloed circuleert. Het heeft verschillende functies, waaronder de synthese van hormonen.

Wat zijn de gevaren voor onze gezondheid?

“Wanneer onder invloed van schadelijke omgevingsfactoren zoals roken of hoge bloeddruk, te veel cholesterol wordt geproduceerd, kan het zich afzetten op weefsels en bijdragen tot de verdikking van de vaatwand, of zelfs de vaten blokkeren. Uiteindelijk kan dat leiden tot hart- en vaatziekten, waaronder hartaanvallen, tromboses en beroertes.”

Wat is het verschil tussen goede en slechte cholesterol?

“Cholesterol circuleert van de lever naar de weefsels en weer terug. Of het goed of slecht circuleert hangt af van de niveaus van HDL en LDL, de cholesteroldragende eiwitten. Als het HDL niveau hoog is, dan is dat goed nieuws. Als het LDL-gehalte daarentegen te hoog is, kan cholesterol niet goed circuleren en wordt het afgezet op de vaatwanden. Dit wordt slechte cholesterol genoemd omdat het hart- en vaatziekten in de hand werkt. Het peil van HDL (goede cholesterol) en LDL (slechte cholesterol) wordt nagegaan via een bloedonderzoek.”

Overmatige consumptie van "verzadigde" dierlijke vetten en transvetten uit industrieel geproduceerde voeding leidt tot een verhoging van het LDL-cholesterolgehalte in het bloed.

Komt cholesterol ook uit onze voeding?

“Ja, maar slechts voor een klein deel. De inname van cholesterol via de voeding vertegenwoordigt 10 procent van ons cholesterolgehalte.”

Kan onze voeding een goede cholesterol bevorderen?

“Ja, het mediterrane dieet beschermt tegen de oxidatie van cholesterol. Het is rijk aan antioxidanten (fruit en groenten), goede vetten zoals omega-3 (vette vis) en omega-9 (olijfolie).”

Une alimentation saine et équilibrée permet de réduire les risques de maladies cardiovasculaires.

Is hoge cholesterol genetisch bepaald?

“Familiaire hypercholesterolemie is een genetische ziekte die de stofwisseling van cholesterol beïnvloedt. Maar in de meeste gevallen houdt het verband met leeftijd en levensstijl, zoals roken, alcohol, een onevenwichtige voeding en het gebrek aan lichaamsbeweging.”

Wat kan je doen als je cholesterol te hoog is?

“Zorg voor lichaamsbeweging en een gezonde levensstijl. De inname van omega-3, antioxidantcomplexen en vitamine D draagt ook bij tot de vermindering van de risico's in verband met cholesterol.”

De keuze van Multipharma

Drievoudige werking

Met omega-3

Antioxidant

image
image
image

Cholesterol – Arterin

Eskimo Extra – Metagenics

Cholesfytol Green – Tilman

Dit product op basis van natuurlijke extracten bevat bergamot, plantensterolen, artisjok en vitamine C. Het verlaagt het cholesterolgehalte, zorgt voor de normale werking van de bloedvaten en heeft een antioxiderende werking.

Deze visolie, rijk aan omega-3+ vetzuren en vitamine E, bevordert de goede cholesterol en helpt in tijden van stress. Het versterkt het immuunsysteem en ondersteunt de huid, de gewrichten en de darmen. Ook geschikt voor zwangere vrouwen.

Dit plantentrio, geëxtraheerd uit bergamot (rijk aan flavonoïden), walnootbladeren (rijk aan polyfenolen) en olijf (antioxidant), helpt de vetstofwisseling te regelen en verlaagt het LDL-cholesterolgehalte.