Aspirine, paracetamol, ibuprofen: welke pijnstiller gebruik ik best?

Welke pijnstiller werkt het best tegen tijdelijke pijn (koorts, hoofdpijn, verkoudheid, tandpijn) en wanneer gebruik je ze beter niet? Dit zijn de aanbevelingen van jouw Multipharma-apotheker.

1. Paracetamol

Gebruik?

Paracetamol, dat onder verschillende namen op de markt wordt gebracht, is de molecule die het meest wordt gebruikt voor de behandeling van lichte tot matige pijn, zoals hoofdpijn. Het verlicht ook griepachtige symptomen, spierpijn en artritis.

Contra-indicaties?

Mensen met leverproblemen moeten opletten. Paracetamol kan een toxisch effect op de lever hebben als de aanbevolen dagelijkse dosis wordt overschreden of als het wordt gecombineerd met alcohol.

Dosering?

De maximale dagelijkse dosis voor een volwassene en een kind van meer dan 50 kg bedraagt 500 mg tot 1 g om de 4 tot 6 uur, met een maximum van 3 g per dag.

Als je na drie of vijf dagen met pijnstillers nog steeds pijn hebt, raadpleeg dan dokter. Overmatig gebruik van pijnstillers kan je gezondheid schaden.

2. Ibuprofen

Gebruik?

Ibuprofen is een niet-steroïdaal anti-inflammatoir geneesmiddel (NSAID) dat zeer effectief is tegen koorts, pijnlijke menstruatie, hoofdpijn, pijn als gevolg van reuma, artrose, peesontsteking, ischias of lage rugpijn.

Contra-indicaties?

Het wordt niet aanbevolen voor zwangere vrouwen omdat het schadelijk kan zijn voor de foetus en de pasgeborene. Het wordt tevens afgeraden voor astmapatiënten of mensen met een voorgeschiedenis van maagzweren of ‑bloedingen, vanwege het antistollingseffect. Het wordt ook afgeraden in geval van lever‑, nier‑ of hartinsufficiëntie.

Dosering?

De aanbevolen maximumdosis voor een volwassene of kind van meer dan 30 kg is 200 tot 400 mg per dosis, ingenomen om de 4 tot 6 uur, met een maximum van 1200 mg per dag.

Bij acute pijn kan je afwisselend paracetamol en niet-steroïde ontstekingsremmers nemen. Dit versterkt hun onderlinge werking en vermindert de totale dosis.

3. Aspirine

Gebruik?

Dit niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddel (NSAID) werkt tegen koorts en pijn. In lage doses is het een antistollingsmiddel. Daarom wordt aspirine ook gebruikt bij de behandeling en preventie van hart- en vaatziekten.

Contra-indicaties?

Vanwege het antistollingseffect wordt aspirine afgeraden tijdens de menstruatie of bij het dragen van een spiraaltje (IUD), omdat het een overvloedige bloedstroom bevordert. Deze aanbeveling geldt ook voor hemofiliepatiënten, mensen met een voorgeschiedenis van maagzweren, nierfalen, astma of jicht. Aspirine is evenmin aan te raden vanaf de 6e maand van een zwangerschap omdat er een risico bestaat op hartafwijkingen bij de foetus.

Dosering?

De aanbevolen dagelijkse dosis aspirine bedraagt ongeveer 60 mg/kg/dag, verdeeld over 4 tot 6 innames. Dit komt overeen met één tablet van 500 mg, elke 4 tot 6 uur voor een volwassene en een kind van meer dan 50 kg, met een maximum van 3 g aspirine per dag.

Vraag je Multipharma-apotheker altijd om advies.